5 Mart 2012 Pazartesi

Arsa & tarla alırken dikkat edilecek kurallar

Gayrimenkul yatırımlarımız hep akıllıca oldu ama tarla konusuna gelince..3 yıl önce bir çırpıda alıverdiğimiz Tekirdağ Saraydaki tarlalar satışında beni o kadar zorladı ki inanılmaz bir deneyim elde ettim..Benim de bundan sonra uygulayacağım işe yarar,çıkardığım sonuçlar şunlar...

1.Asla ulaşamayacağınız, size uzak bir yerden arsa / tarla almayın.

2.Bir gün değerlenir, mutlaka zaman içinde değerlenir diye bir yer satın almayın.

3.Kısa dönemde değer artışı beklentiniz var ise üzerini değerlendirebileceğiniz bir yer alın, yani ya onu çiftlik yapın, ya ev yapın, ya üzerini ekip biçin, ağaç dikin, tel örgüyle çevirin vs vs..Hareket var ise bereket vardır orada...

4.Satışta mümkün olduğunca aracı kullanmayın..Aracılar arkanızdan her türlü dolabı döndürebilir...Sizin yönlendirdiğiniz müşteriye bile başka yerler gösterebilir, fiyatı farklı söyleyebilir, kendi yakınına satmak için türlü yalanlara başvurabilir vs vs..Özellikle Saray gibi köye benzeyen yerlerdekilere, kurumsal olmayan kişilere  asla güvenmeyin.

5.Elektirik, su ve iskan yolu açılmış olması, köy/ilçe merkezine yakın olması satışta en çok sorulan sorular..

6.Yüksek yerden, tepeden yer almayın..Bizim aldıklarımızdan biri 2 yıl önce çok falan yağıştan oluşan toprak kayması sebebiyle sit alanı ilan edildi ve bunu satarken tapudan öğrendik Bu yüzden değerinin altına satmak zorunda kaldık.

7.Alıp satarken internetteki emlak siteleri fikir verebilir ancak kelepir,acil, kaçrmayın gibi sözlere çok fazla inanmayın.

8.İnternet ilanlarında Google Earth -maps çok etkili oluyor...

9.Alırken de satarken de acele etmeyin.

10.Kısa dönem değer kazanmak için arsa / tarla yerine ev almak daha makul...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder