23 Mart 2012 Cuma

Bahçıvanla Çalışmanın Yolları ve Çim Ekimi

                                     Explore...

Zekeriyaköydeki  büyük bir bahçeden sonra Göksu'daki bahçe daha kolay yönetilebilir geldi.Yıllardır bahçenin içindeyim sayısız bahçıvanla çalıştık.Edindiğim deneyimler bende bazı ilkeleri oluşturdu...

1-Bahçıvanlar ister yabancı uyruklu, ister Türk, ister amatör, deneyimli , genç , yaşlı farketmez  hepsi aynı önce en uygun fiyatlılarını belirleyin.Çünkü çok fazla ödeseniz de hizmet aynı oranda artmayacaktır.

2-Bahçenizin metrekaresi onun için farketmeyecektir. Muhtemelen 600 metrekareye de 200 m2 ye de aynı fiyatı verecektir, buna kanmayın.

3-Bahçenizin çim ekimi 200 TL ye de mal olabilir 2000 TL ye de...O yüzden fiyatlara kanmayın.

4-Herkes herşeyi sizden iyi bildiğini hissettirmeye çalışacaktır, bilgiçlik taslayanlara müsaade etmeyin en iyi bilen siz olun. Emin olun kimse sizin bahçenizi sizden iyi tanıyamaz...Çünkü en çok zamanı siz geçiriyorsunuz...

5-Bazen tahmin bile edemeyeceğiniz kadar komplex işlemler yapılması gerektiğini söyleyebilirler...Mesela bu toprakta veya bu yüzeyde yada bahçenin bu kısmında asla çim olmaz,  ancak biz önce 20 cm kazıyıp sonra falanca topraktan koyup üstüne başka cins karışım topraklar koyarsak farklı bir drenaj sistemi yapıp hiçbir yerde olmayan bize ait bir rulo çimi uygular isek sonuç olumlu olacaktır gibi...Bunlara asla kanmayın.Belki de sadece uygun bir çim tohumu yeterli olacaktır.

6-Bahçıvanlar abartmaya bayılırlar, 20 çuval toprak lazım diyorsa 10 yeterlidir.15 diyorsa da 8-10 dan fazlası olmasın.4 kilo tohum diyorsa en fazla 2 dir.(Malzemeyi kendi alıyorsa üzerine 3-5 pay koyuyor o yüzden ne kadar malzeme alsa onun için kar)

7-Bu arada onun dediğinden az malzeme aldırttıysanız sizin olmadığınız anı kollayıp malzemesini biran önce bitirip , kalan alanı boş bırakıp, malzemem yetmedi deyip  kendini haklı çıkarmaya çalışacaktır.Gözünüz üzerinde olsun boş bırakmayın.

8-Sizin önceki zamanlardan tohumunuz varsa , onun için o tohumlar isterse Vilmorin olsun çok kalitesiz ve kötüdür, hatta sahtedir...O paketlere hiç çıkmayan , bayat çim tohumlarından koyuyorlardır. İllaki kendi malzemesi en iyisidir.

9-Bahçıvanlara asla fazla yüz vermeyin, kıyafet, fazladan bahşiş, yiyecek vs vs fazlaca verirseniz hemen bunu kullanır anında zam ister...Kesin ..hepsi için geçerli.

10- Şu yüz verme konusu baya önemli, ne kadar ciddi olursanız o kadar iyi çünkü onun için sadece çimleri önemlidir, bahçe mobilyanız, teak verandanız, alüminyum korkuluklarınız onun için hiçbir şey ifade etmez...Çok rahat zarar verebilir hepsinin üzerine siz görmeden bahçe araç gereçlerini , gübrelerini koyabilir, çim biçme makinasını hiç düşünmeden tahta verandanızdan geçirebilir dedim ya onun için kendi araçları daha önemlidir...

Sonuç: Her şey bitince yeni çim dikilmiş bahçeyi izlemek çok keyifli , birde içinize sinmişse herşeye değer...
                                                  a1

2 yorum:

  1. Rencide dozu fazla vermissin,kendin uygula o zaman..

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler , Uyguluyoruz yıllardır , bunlar bizzat kendi deneyimlerimiz , kendimiz 2 Dönüm Bahçeye Bakıyoruz keyifle ve iyi niyetli , dürüst ve işini iyi yapanlarla çalışmayı tercih ediyoruz...

    YanıtlaSil