4 Nisan 2012 Çarşamba

Kotarmak

Son zamanlarda hiç hazetmediğim sanırım uzun süre kullanmakta direneceğim , ama giderek etrafımda daha sık duyduğum ( tabii kıl olduğum) bir kelime var , ''kotarmak'' . Biz yıllardır içinden çıkılması zor bir durumdan çıkıldığında bunun için durumu kurtardık derdik..Sanırım buradaki kurtarmak zamanla nasıl olduysa kotarmak olmuş..
 Sözlük anlamı olarak sonuç , benim dediğime geldi ...
Kotarmak;

1 . pişen yemeği başka kaba boşaltmak: İki kız kardeş güle söyleye sofralarını hazırlayıp yemeklerini kotardılar.- m. ş. esendal. 2 . hazırlık yapmak:
o akşam yemeği için kotarabildiklerinin bir kısmını yarı çiğ, yarı pişmiş önüme sürüyor.- y. k. karaosmanoğlu.
3 . mecazbir işi tamamlamak, bitirmek.
4 . mecazüstesinden gelmek.
 Ekşi sözlükte: Bir işi yapmak, başarmak, bitirmek anlamında kullanılan bir kelime... öztürkçedir... bir isi bitirmek, yemek pisirip kaplara koymak, ozellikle bir rolu başarili oynamak icin kullanilan bir tabir, nedense genelde sinema elestirmenlerinin agzindan duyulan, arkadaslar arasinda konusurken sanirim hic duymadigim fiil, becermek fiilinin is hayatinda kullanilan sekli, olur olmaz herhangi bir durumu açıklamak için kullanıldığında kulağa çok itici gelebilen eylem,dolu görünmeye çalışan kişilerin ağzından sıklıkla çıktığı görülebilir,nedense sinema eleştirmenlerinin çok sevdiği kelime, filmin şurası iyi kotarılmış, yönetmen burayı kotarmış gibi anlamları var...


Bence her ikiside aynı kapıya çıkıyor...( Ben de durumu böyle kotarayım pardon kurtarayım bari....:)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder